Dyrevelfærd i sildefiskeriet

aug 28, 2024

I et unikt videnskabeligt samarbejde har Danmarks Pelagiske Producentorganisation sammen med Dyrenes Beskyttelse og en række danske og svenske videnskabelige institutioner undersøgt dyrevelfærden i sildefiskeriet.

Efter et langt og frit liv i havet må silden nødvendigvis lade livet, hvis den skal ende som sund, bæredygtig og klimavenlig mad på tallerknerne. Spørgsmålet er om silden lider unødig skade i forbindelse med fangsten.

I projektsamarbejdets første fase har formålet bl.a. været at identificere hvornår fisken dør under fiskeriet, om der opstår fysiske skader på fiskens indre og ydre organer, samt registrere stressniveau. Projektets overordnede formål er at bedre forstå dyrevelfærdsrelaterede processer i de pelagiske fiskerier og identificere om der er metoder og teknologi, der kan medvirke til at reducere stress og lidelse for fisken, og om disse forhold også påvirker kvalitet, holdbarhed og værdi af fangsten.

Resultaterne fra de indledende studier er nu publicerede i anerkendte Nature Scientific Reports, med Claus Reedtz Sparrevohn som medforfatter. På to fangstrejser gennemført i 2021 og 2022 med DPPO-medlem HG62 BEINUR, viste de videnskabelige undersøgelser at næsten alle sild døde i forbindelse med selve fangsten, og at frekvensen af fysiske skader på fiskenes skelet kun optrådte i <5% af fiskene. Studiet viste også at sildene havde høje koncentrationer af stressindikatorer i blodet. Præcis hvornår og hvorfor fiskene dør i selve fagstprocessen skal undersøges nærmere i projektets næste fase. Det er hypotesen at sæson, tid, dybde, havtemperatur, hastighed, tab af skæl og redskabets design spiller afgørende roller i forbindelse med sildens velfærd i livets allersidste fase.

DPPO ser frem til at fortsætte det gode samarbejde, og på sigt få en endnu bedre indsigt i hvordan fiskeriet kan optimeres således, at stress minimeres og produktkvalitet optimeres.

Artiklen er udgivet i Nature Scientific Reports, og kan læses her: https://lnkd.in/dgZsVtsU

Effect on catch efficiency and bycatch by introducing an Excluder device in the trawl fishery for lesser sandeel

Effect on catch efficiency and bycatch by introducing an Excluder device in the trawl fishery for lesser sandeel

I denne nyligt udgivne videnskabelige publikation, har DPPO sammen DTU Aqua analyseret reduktionen af bifangst i tobisfiskeriet ved brug af det selektive redskab, Excluderen, udviklet af Egersund Trawl DK og Greenline Fishing Gear A/S. Arbejdet dokumenterer ikke alene at, at der i et moderne tobisfiskeri typisk er en bifangst på under 5%, men også at den allerede lave bifangst kan reduceres yderligere ved brug af Excluderen, så bifangst af kuller, makrel og knurhane minimeres, samtidig med at tobisfangsterne forbliver den samme.

læs mere
Fully Documented Fisheries on all vessels

Fully Documented Fisheries on all vessels

As the first pelagic fishing fleet in Europe, the Danish Pelagic Producers Organisation (DPPO) is introducing Fully Documented Fishing on all member vessels. As a result, more than 50% of all Danish catches are now monitored using CCTV, AI and sensor technology. The system is owned and operated by the DPPO and supported by certified 3rd party Integrated Monitoring and aims at ensuring transparency in the industry and to generate data for marine research and better management.

læs mere
Fuldt Dokumenteret Fiskeri på alle fartøjer

Fuldt Dokumenteret Fiskeri på alle fartøjer

Som den første pelagiske fiskeflåde i Europa har Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) indført Fuldt Dokumenteret Fiskeri på alle fartøjer. Fra denne uge, er mere end 50% af alle danske fangster derfor omfattet af kamera- og sensorovervågning. Data som sendes direkte til de danske kontrolmyndigheder og bidrager til at sikre gennemsigtighed i erhvervet og generere værdifulde data til forskning og bedre forvaltning.

læs mere